Er wordt vaak gezegd dat de hond een reflectie is van het baasje. Door de hond goed op te voeden, zorg je ervoor dat de hond goed omgaat met kinderen, andere honden en dieren en natuurlijk gehoorzamer is. Dit proces begint al bij het eerste moment dat de hond je huis inloopt. Wij geven je vier tips voor een gehoorzame hond.

 

  1. Laat de hond wennen aan harde geluiden

Een hond die erg beschermd opgroeit, kan soms slecht omgaan met lawaai en wordt er bang, luid of zelfs agressief van. Je kunt een hond daarom van jongs af aan laten wennen aan veel herrie.

 

Ga bijvoorbeeld de drukke stad in, wees niet te voorzichtig met pannen die je uit de kast pakt en ga naar een grote mensenmenigte.

 

De sleutel is om de hond bij angst of vergelijkbare reacties niet te troosten: zo versterk je het gedrag en bevestig je dat de hond inderdaad bang zou moeten zijn. Negeer het gedrag en gedraag je zoals normaal, de hond zal dit overnemen.

 

  1. Eten afpakken voor een koekje

Heb je de hond net een bak brokken gegeven, pak de bak dan voorzichtig van hem af en stop er een koekje of ander (liefst gezond) lekkernij in. Honden zullen van nature hun eten beschermen, maar een hond die gromt als je bij hem in de buurt komt tijdens het eten is niet wenselijk.

 

Door de hond een beloning te geven als hij het toestaat om de bak even weg te nemen, wordt het afpakken van de bak niet gezien als vijandelijk en zal de hond de rest van zijn of haar leven het oké vinden.

 

  1. Wees streng

Een hond kan aanvoelen als een kind dat je het liefst zoveel mogelijk vertroetelt. Toch moet je een hond, net als een kind, soms streng aanpakken. Doet de hond duidelijk iets verkeerd, bestraf dit dan op een felle toon, eventueel met een korte greep in het nekvel.

 

Het moet voor de hond duidelijk zijn wat er wel en niet is toegelaten, zoals dit in de natuur ook gebeurt in roedels. Ga overigens niet straffen als je thuiskomt met een opengescheurde vuilniszak of vergelijkbaar. Op dit moment zal de hond niet meer snappen waarvoor de straf is.

 

  1. Begin vroeg met commando’s

Honden kunnen al op jonge leeftijd commando’s leren. Begin dan ook vroeg met commando’s als ‘zit’, ‘af’,’blijf’ en andere aanwijzingen. Zo leer je de hond van jongs af aan om te reageren op commando’s en hier ook naar te luisteren.

 

Voert de hond het commando goed uit, biedt dan een kleine beloning.

 

Leave a comment

Australian Labradoodle Blog - Loewe The Doodle

Loewe The Doodle © All rights reserved 2018.